ЛК Панагюрище преглежда безплатно ученици за гръбначни изкривявания

Безплатни профилактични прегледи за гръбначни изкривявания на учениците от 3-ти и 4-ти клас започват във всички училищата на територията на Община Панагюрище и Община Стрелча от 01 март 2016 година. Инициативата се организира за първи път от „Лайънс клуб“ Панагюрище и ще обхване около 500 деца. Прегледите ще бъдат извършени от ортопед д-р Николай Николов, д-р Любомир Димитров и д-р Диана Авелова, членове на „Лайънс клуб“.

Една от основните дейности по програмата е оглед на гръбначния стълб. Децата ще бъдат изследвани индивидуално, под наблюдението на учител и със съгласието на родителите им. Метода за профилактика е безвреден, неинвазивен и много важен за развитието на децата. Проведени са разговори с директорите на училищата и са изготвени графици за прегледите. След прегледа всяко дете ще получи медицинска карта включваща описанието и резултатите от проведения преглед.

Гръбначното изкривяване е едно най-често срещаните заболявания в ученическата възраст. Честа причина за поява на гръбначните изкривявания е неправилната телесна стойка на чина или стола, носенето на тежката ученическа раница в едната ръка или само на едното рамо, има значение и училищната мебел, начинът, по който се подреждат децата в училище. Друга причина може да бъде неправилното положение на тялото по време на сън, неудобните обувки, неудобните дрехи.

След приключването на скрининговите прегледи, резултатите ще бъдат обобщени и детайлно анализирани от специалистите. Това ще помогне на членовете на „Лайънс клуб“ да разработят дългосрочна скринингова програма за профиклактика и проследяване на гръбначните изкривявания при децата в Общините Панагюрище и Стрелча.

Коментари (0)

Вашият коментар :