Обща информация и история на Лайънс движението в България

Асоциация на Лайънс клубовете от Дистрикт 130 - България

Пред Вас е официалната интернет страница на "АСОЦИАЦИЯ на ЛАЙЪНС КЛУБОВЕТЕ от ДИСТРИКТ 130 - БЪЛГАРИЯ", част от най-голямата и най-ефективната организация в служба на обществото, с повече от 1,3 милиона членове по целия свят, които независимо от това, какъв език говорят, каква религия изповядват или каква политика поддържат, са посветени на това да намират и да помагат на тези, които са в нужда. Организирана в повече от 44 600 Лайънс клубове в 200 страни и региони, асоциацията се гордее с наследство в служба на обществото, датиращо от 1917 г.

ЛАЙЪНС В БЪЛГАРИЯ - В услуга на обществото от 1992 г. до днешни дни!

Първите два Лайънс клуба в България - в градовете Карлово и София, се създават през 1992 г. Съгласно регистрацията в централата на Международната асоциация на Лайънс клубовете пръв е чартиран клубът в Карлово с президент-основател Иван Бакърджиев и спонсориращ клуб - кръстник от Франция.
Със спонсорството на Дистрикт 111 MN – Германия са чартирани 16 клуба.
През 1999 година със съдействието на Дистрикт 111 MN – Германия, на координатора за България Кирекос Вересиес и лично на Международния Директор за Европа Ернст Мусил в България се създава самостоятелен Регион – България, който през 2000-та година прераства в Условен Дистрикт.

ДИСТРИКТ УПРАВИТЕЛИ

Регион-България
1999-2000г. – Цвети Русинов – LC Russe

Дистрикт 130-България
2000-2002 г. – Цвети Русинов - LC Russe
2002-2003 г. – Хартюн Ашикян – LC Pazardjik
2003-2004 г. – Димо Илиев – LC Burgas
2004-2005 г. – проф. Петър Дончев – LC Russe
2005-2006 г. – Начко Пехливанов – LC Sofia
2006-2007 г. – Петър Маламов – LC Smolyan
2007-2008 г. – Недялко Младенов – LC Stara Zagora
2008-2009 г. – Лъчезар Бакърджиев – LC Karlovo Rozova Dolina
2009-2010 г. – Пепка Русинова – LC Russe Sexaginta Prista
2010-2011 г. – Стефан Христов – LC Nesebar
2011-2012 г. – Захар Марогло – LC Plovdiv
2012-2013 г. – Екатерина Игнатова – LK Sofia Cyber Sofia
2013-2014 г. – Станислав Сираков – LC Plovdiv Philippopolis
2014-2015 г. - Марин Филин - LC Panagyurishte
2015-2016 г. - Пламен Чингаров - LC Smolyan
2016-2017 г. - Момчил Корназов - LC Gabrovo
2017-2018 г. – Васил Клявков – LC Plovdiv Philippopolis
2018-2019 г. – Веселин Георгиев – LC Veliko Tarnovo-Arbanassi

Към януари 2019 в Дистрикт 130 България има 28 активни клуба с 520 члена - в Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Добрич, Несебър, Панагюрище, Пазарджик, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Смолян, София, Стара Загора, Свиленград, Търговище.

ЦЕЛИТЕ

Като част от Международното Лайънс движение основната цел и на българските клубове е да работят в полза на обществото и на нуждаещите се. Мотото “Ние служим” е водещо и за българските лайънс членове. Основните програми са превенцията и борбата с очните заболявания, глухотата, диабета, детските тумори; опазването на околната среда, грижата за гладни и хора в неравностойно положение, развитието на културата, работата с младите хора и международният младежки обмен, международното сътрудничество и разбирателство, запазването на мира. Независимо от тези приоритетни направления всеки от клубовете е свободен сам да си поставя и други задачи, особено важни за неговия регион и да работи по тях самостоятелно или заедно с други неправителствени организации, общински и държавни структури.

ДЕЛАТА

Социалното подпомагане и хуманитарните дейности съставлявт голяма част от програмите на движението. За целта всеки един от Лайънс клубовете в стратата осъществява своя програма в зависимост от конкретните потребности на региона. Работи се и по основните и приоритетни програми на международното Лайънс движение. За пример могат да бъдат посочени центровете за борба със слепотата в Русе и Варна. Нашата амбициозна задача е всеки клуб да разработи своя програма поне за един проект от особена важност за неговия регион. Със съдействието на общинската и държавната администрация, с привличане на средства, особено от сродни клубове извън България и преди всичко от Международната Лайънс фондация за осъществяване на тези програми, работим активно Лайънс движението в България да се развива и затвърждава като водещ привлекателен център за социално и културно укрепване и израстване.

ОРГАНИЗАЦИОНННА СТРУКТУРА

В България тя се изгражда съгласно изискванията на Международната асоциация на Лайънс клубовете. През 2001 г. българското Лайънс движение получава пълна самостоятелност и правото да се обособи като отделен дистрикт - “Дистрикт 130 България”. За първи дистрикт-управител е назначен арх. Цвети Русинов от Лайънс клуб "Русе". През 2018-2019 Лайънс година клубовете в Дистрикт 130 България са групирани в осем зони, разпределени в два региона – 4 зони в Регион Север и 4 зони в Регион Юг.ЕМБЛЕМАТА
Сегашната лъвска емблема е приета на Конгреса през 1919 г. Днес, членовете на Лайънс по целия свят серазпознават по нея. Тя се състои от златна буква “L” върху пурпурно лилаво /или синьо/ поле. Полето е обградено от златен кръг с два профила на лъвове, гледащи настрани от центъра. Думата “Lions” стои на върха, а думата “International” на долната част. Двата лъва гледат в миналото и бъдещето – и двата изразяват гордост от наследството и увереност в бъдещето. Откакто е регистрирана като търговска марка в много страни тя не трябва никога да бъде използвана без разрешение от Правния отдел на Централното Международно Управление с комерсиални или търговски цели.


МОТО
Официалното мото на асоциацията е просто “Ние служим!”. Какъв по-добър начин да се обясни нашата мисия.

ДЕВИЗ
Нашият девиз е /Liberty, Intelligence, Our nation’s safety/ “Свобода, Интелигентност и Сигурност на нацията”

ИМЕТО
Международната Асоциация е регистрирана под името “Международна Асоциация на Лайънс Клубове” /МАЛК/. Напълно подходящо е, когато е необходимо да се използва кратката форма “Международни Лайънс Клубове” /МЛК/.